beløpsgrense for gave til ansatte

Hvilke skatteregler gjelder for årlige gaver?

Alle gaver til ansatte er i utgangspunktet skattepliktige, men det finnes unntak, og i jula kan du være ekstra snill med dine ansatte. Den skattefrie grensen for årlige gaver er på 5 000 kroner.

Hva kan man gi i gave til de ansatte?

Julegave eller sommergave til de ansatte regnes som årlige gaver fra arbeidsgiver. En gave kan for eksempel være:

  • interiørartikler
  • elektronikk
  • opplevelser
  • gavekort 

Altså det meste som ikke er rene pengegaver.

Gaver med verdi inntil 5 000 kroner er skattefrie for mottaker, og arbeidsgiver kan kreve fradrag for beløpet. Hvis verdien av gaven overstiger denne beløpsgrensen, skal det overstigende beløpet skattlegges. 

Pass deg for gavekortfella!

Noen synes det er praktisk med gavekort. Husk at hvis gavekortet kan veksles inn i kontanter, vil den gaven være skattbar! Hvis gavekortet kun er mulig å veksle inn i varer eller tjenester, er gaven fortsatt skattefri.

Rabatter kan også brukes

Visste du at du i tillegg til en gave kan gi rabatt til bedriftens medarbeidere? Hver ansatte kan få rabatter til en verdi inntil 8 000 kroner. Det er skattefritt og kommer i tillegg til eventuelle gaver.

Dette er reglene som gjelder for rabatter:

  • Rabatten gjelder for produkter eller tjenester som omsettes av bedriften eller et selskap i samme konsern.
  • Det er ingen grense for hvor stor rabatten kan være.
  • Rabatten defineres som differansen mellom hva produktet/tjenesten omsettes for til vanlige forbrukere, og prisen den ansatte må betale.

Gaver eller donasjoner til gode formål?

Hva får man for 5 000 kroner? Og hva ønsker de ansatte seg? Skal det være noe spiselig? Noe nyttig? Kanskje profilartikler med logo på? 

Mange bedrifter velger å gi en gave til en ideell organisasjon eller et annet godt formål, enten lokalt eller nasjonalt. Hvis du har gitt pengegave på minst 500 kroner til frivillig organisasjon og/eller tros- og livssynssamfunn, kan du få fradrag for dette.

Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Frelsesarmeen, SOS Barnebyer og UNICEF får ofte slike pengegaver, som bedriften igjen kan kreve fradrag for

For mange ansatte oppleves det som en fin gest, samtidig som andre foretrekker egne gaver.

 

Har du behov for å hente ut en ansattliste med allergioversikt? Prøv eksport fra ansattoversikten i Adminkit