Dersom du har ansatte med arbeidsforhold som varer lenger enn 1 måned, skal det inngås en skriftlig arbeidskontrakt. Arbeidsmiljølovens § 14-6 beskriver hva arbeidsavtalen skal inneholde, og det er viktig at du setter opp en arbeidskontrakt som er i samsvar med disse bestemmelsene.
Heldigvis er det ikke vanskelig å opprette en arbeidskontrakt, og når du først har en mal, kan denne brukes flere ganger. Når det kommer til innhold, er det 13 punkter som må med i avtalen for at den skal være gyldig. Avtalen kan inneholde mer enn dette, men disse 13 punktene er et absolutt minimumskrav:
Navn på partene som har inngått avtalen. Arbeidsgiverens navn, adresse og organisasjonsnummer og arbeidstakerens navn og adresse må med i kontrakten.
Det skal fremkomme hvor arbeidsplassen er. I de tilfeller der arbeidstakeren ikke har en fast arbeidsplass, skal det stå i avtalen at arbeidet foregår på ulike steder.
Ansettelseskontrakten må inneholde tittel, stilling eller arbeidskategori samt en beskrivelse av arbeidet som skal utføres.
Tidspunktet for når arbeidsforholdet starter.
Hovedregelen i Norge er fast ansettelse. Dersom arbeidsforholdet er midlertidig, må det stå hvor lenge det er forventet å vare.
Det skal oppgis i avtalen om det er prøvetid, og hvor lenge denne varer. I tillegg må du ha med opplysninger om oppsigelsestid.
Du må ha med reglene rundt ferie, fastsettelse av ferie og utbetaling av feriepenger.
I dette punktet må du ha med hvilke frister som gjelder for deg som arbeidsgiver og for arbeidstakeren.
Avtalt lønn, tidspunkt for utbetaling av lønn og hvordan den blir utbetalt. I dette punktet kan du også ha med andre godtgjørelser, som forsikringer og pensjonsinnbetalinger.
10. Arbeidstid
Her skal du informere om daglig og ukentlig arbeidstid, og om det er skiftarbeid eller turnus.
Arbeidskontrakten må inneholde informasjon om pauser og hvor lange disse skal være.
Det skal opplyses om alle spesielle ordninger, som skiftarbeid eller turnus, redusert eller fleksibel arbeidstid eller eventuelle fritak.
Arbeidsavtalen må inneholde informasjon om eventuelle tariffavtaler som regulerer arbeidsforholdet og som kommer i tillegg til arbeidsavtalen.
Det er også viktig å huske på at endringer i arbeidsforholdet, som stilling, lønn eller arbeidsplass, skal inn i avtalen så snart som mulig, og senest 1 måned etter at endringene trådde i kraft.
Utover det lovpålagte, er det en rekke elementer som bør være med i en arbeidskontrakt for å minimere sannsynligheten for konflikter og øke fleksibiliteten som arbeidstaker har gjennom styringsretten.
Her finner du en oversikt over elementer man som arbeidsgiver bør ha med i arbeidskontrakten.
Det er ditt ansvar å sørge for at det blir skrevet en ansettelseskontrakt. Da er det kanskje greit å vite hva som kan skje om du ikke gjør det? Om arbeidskontrakten mangler eller er i strid med det gjeldende lovverket, kan dette føre til at innholdet blir tolket i din disfavør. Det har også lettere for å oppstå konflikter mellom deg og arbeidstaker når det ikke finnes en skriftlig og tydelig avtale dere imellom. I verste fall kan du bli pålagt av Arbeidstilsynet å skrive kontrakt, og du kan også få overtredelsesgebyr.
Vi har laget verktøyet som hjelper deg å velge riktig innhold til dine kontrakter. Du oppretter en arbeidskontrakt gjennom 4 enkle steg og det tar kun 5 minutter.